lørdag 29. desember 2012

Padling er rekreasjon og naturopplevelser

 

Ja det ble padling både 25. og 26. desember, ikke så langt da. Men det godt å være ute, ikke bare sitte inne å se ut :) Av og til er det tungt å komme seg over dørstokken, men gleden er desto større når man først har kommet seg ut.

Jobber alle dagene i Jula, så har kun ettermiddager og kvelder til å finne på noe annet. Også er det jo greit å roe ned å spise litt hjemme før man finner på noe, så da blir det fort mørkt før jeg kan sette kajakken på vannet.

Uansett hvor og når jeg skal ut med kajakken, så sjekker jeg værmeldingen.
Viktig å ha kjennskap til hvilke forhold jeg kan forvente, spesielt med tanke på at jeg skal padle alene.
All padling skal skje under forhold jeg er sikker på at jeg kan takle, utfordrene padling gjør jeg heller når vi er flere sammen. Så vær temperatur og vind er viktige faktorer, og forteller meg også hvor mye klær jeg trenger. Men kler alltid på meg nok til at jeg kan klare en svømmetur på 10-15 minutter, uten risiko for å bli for kald. I tillegg har jeg alltid med ekstra klær, slik at jeg kan skifte til tørt om noe skulle skje. Varmt drikke og ved eller primus er også med, da har jeg sikret meg så godt det er mulig.
Jeg anbefaler ingen andre å padle alene, vær helst 2 eller flere. Meld fra til noen, hvor du skal padle og hvor lenge du skal være ute. Padler du på natten, så gjør det i farvann du kjenner som din egen lomme. Du skal ikke ha overraskelser på slike turer, padle heller ikke i strømmende vann eller i bølger. Hold deg nær land, så nær at du lett kan svømme til land.
Du kan også lese mer om sikker vinterpadling her: http://jllesblogg.blogspot.no/2012/12/vinterpadling.html


Derfor ble vel klokka seks før jeg forlot Vormsund i lett snøvær, bare for å kunne kose meg ute en liten stund.
Mange vil sikkert tro det er for mørkt til å padle, men snøen lyser opp elva. Jeg har gått i skogen på natta og det er bekmørkt, sånn er det ikke på vannet.
Selv på en overskyet kveld som denne, ser du speilbilder av trærne i vannet.
SEN22835

Vanskelig å gjengi på et bilde, men vakkert for den som er der å ser. Vorma er stille i disse dager, nesten ikke fugl heller nå. Tror mange av dem er nede i Glomma nå, kanskje mer mat der !

Ja ja jeg skulle nå bare ut å nyte litt frisk luft og naturen, så endte opp på Nordbyholmen denne kvelden også. Kanskje fordi det er akkurat passe langt på en kveld som dette og nok til å få følelsen av å ha vært ute. Været er til forveksling ganske likt det som var på Juleaften, snøværet ble tettere når jeg kom til øya.
Mellom Rudsholmen og Nordbyholmen finnes det en liten innlands skjergård, denne dukker opp når vannet synker. Bilde under, er fra tidlig i mars 2012

SEN_2586

Denne kvelden padlet jeg over alle disse bergene, men vannet var helt klart. Så med hodelykten på, kunne jeg trygt padle rolig rundt hele Rudsholmen. Mest for å gjør meg bedre kjent med hvordan det ser ut her, husker jo ikke alt fra i vår heller:)

 SEN22840

Det er godt å komme i land på øya å få fyr på bålet, en livsstil jeg bare elsker. Men valgte mat laget på forhånd i kveld, litt lettere når snøen laver ned:)

 SEN22848

 

 SEN22856

 

 SEN22878

 Ikke så rart at man blir glad i livet med kajakk, det kombinerer så mye av det jeg liker.

Før jeg kjøpte kajakk, måtte alt bæres på ryggen og en måtte finne ved ute. Og da ble det mest slikt på vår og høst, nå kan jeg ha med egen ved og har muligheten til å utnytte vinteren også.

 DSC_9715DSC_9720DSC_9728DSC_9666
Bilder fra tidligere turer til fots

Første juledag ble en fin opplevelse og ble avsluttet i nydelig oppholdsvær, med bare en tanke i hode. Når kan jeg padle igjen neste gang ?

Svaret på det ble allerede dagen etter hehe, annendag jul :) Etter jobb 26 desember, ble kajakken nok en gang satt på vannet ved Vormsund brygge og været tillot meg å ta en annen rute denne kvelden. Gradestokken viste rundt 0 til en minus, helt perfekte forhold for å kose seg noen timer ute. Planen denne kvelden var å padle, ikke å lage bål. Så ved ble byttet ut med primus, ikke for at jeg skulle lage mat ute. Men fordi jeg i et nødstilfelle, skulle kunne lage varmt drikke.

SEN22885

På blikkstille vann og ingen nedbør, svingte jeg kajakken ned mot Glomma. Jeg hadde allerede før på dagen sjekket at Glomma var åpen og isfri ned mot Årnes. Og med temperaturer rundt null grader, regnet jeg med at ising ikke ville bli noe problem. Glomma har kaldere vann enn Vorma og ising på åra, kan og er en utfordring i kulde. Men fra utløpet av Vorma og nedover mot Årnes, er det Vorma vann som dominerer og holder elva åpen.

Det er en fryd å skil sakte nedover Vorma uten annet i tankene enn naturopplevelser, kanskje jeg kan se elg eller rådyr på min vei !!
Kaffen og et par skiver brød, var lagt i dagsluka bak. Da kan jeg lett få tak i det, uten å måtte gå i land :) Ja det var slik jeg ville ha det denne kvelden, med muligheten til å sitte i kajakken med mat og kaffe.

Det var først når jeg nærmet meg Årnes at di første svanene og endene ble forstyrret, tydelig at di liker seg bedre i Glomma enn Vorma nå. Kanskje er det mer mat for dem i Glomma!

SEN22892

SEN22895

Det ble tid for litt kaffe og et par skiver brød her nede, mens jeg nøt utsikten og lyden av ender som ikke var helt komfortable med å dele på plassen med en kajakk.

Det blir mange inntrykk på slike turer og di fleste kan vanskelig beskrives med ord, men klokka ble ti på kvelden før jeg var tilbake i Vormsund. Og jeg ville egentlig ha padlet så mye mer, men skulle være på jobb klokka 05:00 neste dag. Da kunne jeg ikke bruke mer tid ute denne kvelden :)
Men fikk hilst på en bever som ikke var glad for at jeg forstyrret i natten, men det blir snart en ny tur på vannet.

Og i skrivende stund har det akkurat tikket inn en melding om at min neste tur er dokumentert i avisen også, den kan du lese litt om her.
http://www.rb.no/lokale_nyheter/article6416632.ece

Følg med på Padle I Nes sin blogg,(http://jllesblogg.blogspot.no/) der vil det snart komme en full oppdatering fra den turen. Bør kanskje legge til at avisen har skrevet feil tittel på innlegget, det er IKKE Padleglede i Nes men Padle I Nes som var arrangør for den turen. Men enig i at det var mye padleglede der :)

Avslutter med noen flere bilder fra 26 desember :)

 

SEN22896                             SEN22898

 SEN22900                                          SEN22909

 SEN22922                                          SEN22916SEN22914

2 kommentarer:

  1. Flotte bilete! Godt nytt år til deg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Godt Nytt år til deg også, håper vi begge får et fantastisk padleår

      Slett