onsdag 29. mai 2013

En perle som ingen vil padle :)

Kart

Mellom Blaker og Sørumsand ligger Fossåa (Kjærnsmoåa sier nesbuer, Slora sier blakerværinger) en liten og litt “ukjent” perle. Jeg padlet deler av den i fjor sommer, men da som en tur fra Rånåsfoss. Denne gangen satte vi ut ved brua (Haglund bru) på riksvei 171 og siden vannstanden er høy, kunne vi padle hele veien ned og ut i Glomma.

SEN25052

Denne lille og litt intime åa er litt glemt og har nok skjelden besøk av kajakker, til tross for at Frode ofte nevner at vi må padle den:)

SEN25053

Den delen av åa som er mulig å padle uten bæring er ikke mer enn ca 2 km lang, men absolutt vært å besøke.

SEN25055

Åa er veldig smal og idyllisk, spesielt nå som alt er så frodig

Oversiktskart

Vi valgte å padle nedover og ut i Glomma først, men utløpet er ikke langt fra Bingsfossen. Ja nøyaktig 1300 meter ned til fossen og med høy vannføring, er det best å komme seg oppover langs land. Inne ved land på østsiden av Glomma, er elva ganske rolig og helt ufarlig. Men du skal ikke langt ut i elva før strømmen er litt sterkere enn det som bra er for en kajakkpadler, sett i forhold til avstanden ned til Bingsfossen.

SEN25059

Vi holdt oss derfor tett ved land og padlet rolig opp til Sundfossen og i dag var det virkelig en foss her.

SEN25063

Ikke så lett å se på bilde, men her koker det og vil ikke være mulig å padle nå. Har padlet her på vanlig vannføring, da er det lett for di fleste å padle her.

SEN25061

Som alltid må vi utforske alt og ville en tur over på andre siden av elva, så vi studerte nøye hvor vi sikrest kunne krysse den relativt strie elva. Traff på en liten bever rett nedenfor her også, dagens eneste bever.

SEN25064

Rett nedenfor Sundfossen er Glomma ganske brei og minner mest om en liten innsjø, her finner man også tre små evjer som kan utforskes. På bilde under ser du egentlig en gangbru, som vi vanligvis vil kunne padle under. Nå har flommen flyttet den vekk fra stolpene den egentlig står på, så noen får en jobb med å få den på plass igjen:)

SEN25066

Brua er også en del av en tursti, som går helt fra Rånåsfoss og ned til Bingsfossen. Litt lengre opp langs elva, finnes også en koselig liten gapahuk.

Bilde av gapahuken er fra en høsttur i november 2012

IMGP2144

Etter en kort tur innom evjene på vestsiden, padlet vi tilbake og opp Fossåa igjen.

SEN25069

Omtrent der hvor stokken ligger i vannet, er det vanligvis en liten foss.

Bilde under viser hvordan fossen er ved normal vannstand.

SEN22107

For øvrig samme plass som Bjørn Ivar badet sist vi var her :))

SEN22112

SEN25071

SEN25072

Vi så flere tydelige spor av at det finnes bever her, men ingen aktive å se i åa denne ettermiddagen/kvelden.

SEN25078

Men vi var heldige og fikk besøk av dette fine rådyret, som nok lurte litt på hva som kom oppover åa :)

SEN25080

Etter å ha passert riksvei 171 (der bilene var parkert), blir åa smalere og enda mer intim. Veldig moro å padle på oppdagelsestur slik, oppleve nye steder og nye padlemuligheter.

SEN25081

SEN25082

SEN25083

Det er ikke mulig å padle leger enn til Høyås, ja uten å bære forbi fossen.

SEN25084

En gang i tiden sto det nok ei mølle i fossen her, men alt jeg fant var deler av en møllestein som vist på bilde under.

SEN25089

SEN25093

Våre turer er som regel alltid med en rast, slik at vi kan spise litt og drikke kaffe. Dagens rast ble her oppe ved fossen, en ganske idyllisk fin plass på historisk grunn.

SEN25096

 

Vi var tilbake og ferdig pakket rundt klokka ni denne kvelden, og nok en fin opplevelse er lagt på minne. Selv om våre HERO venner ikke ser ut til å ha interessen for denne åa, så er den vel kjent for mange andre.

 SEN25095

Kjøper du boka Øyeren og elvene, skrevet av Øystein Søbye og Sverre Solberg. Da kan du lese mer om denne og andre fine perler rundt oss, legger ved en link til utdrag fra boka.

Klikk her.

2 kommentarer:

  1. Åååå det så ut til å være en kul tur med innlagt kultur ;ø)

    SvarSlett
    Svar
    1. En padletur kan være så mye mer enn bare padling, bare å fylle på med annet. Da blir opplevelsen en pakke :)

      Slett