søndag 17. februar 2013

Endelig åpen elv

 

Ja egentlig burde vi hatt Champagne i dag, for nå blir det ikke mer is på Vorma i år. Eller jeg tror ikke den vil fryse mer nå, så da blir det mye lettere å få seg en tur på vannet.

SEN23344
Jeg har lenge gått å tittet på Vorma og lurt på når isen skulle gå, fustrert over ikke å kunne padle. Det har ikke vært mulig å padle her, siden tidlig i januar. Men i dag 16 februar gjenåpnet vi Vorma, skulle nesten hatt Champagne :)
Var ferdig på jobb 12:20 og hadde lovet å være i vormsund til 13-13:15. Måtte jo hjem å koke kaffe å skifte først også, men klarte å være der et par minutter over 13.
Der sto Heidi Frode og Bjørn Ivar å pakket kajakker, moro at vi blir flere. Og at det ikke bare blir guttetur er viktig for meg, det å vise at dette er like mye for jenter som for gutter.

Isen var tykk helt ut til kanten, så det var en lett sak å komme seg ut på elva. Og med rundt null grader i lufta og nesten en varmegrad i vannet (Frode målte tempeeraturen i vannet), ble det en aldeles nydelig tur oppover elva. Oppe ved Tesifallet, sto en nok noe fustrert man og tittet på isen. Di har ingen bilvei og elva er eneste måte å komme seg til butikk, men akkurat nå er båten innefrosset. Vurderte visst motorsag, for å lage råk til båten.
Jeg hadde sett ham dagen før, med sparkstøtting langs iskanten. Men is kan jo skape litt moro også, uten at vi helt så konsekvensene av vår lek der og da.

SEN23351

SEN23353

Men padling i isen slik er jo god trening også, så moro kan også være nyttig trening.
Etter å ha padlet på innersiden av isen, helt rundt det store isflaket som kanskje var 100 meter langt. Padlet vi videre oppover mot Rudsholmen og Nordbyholmen, uten å tenke mer på hva vi hadde gjort.

I dag var det faktisk ganske mange sangsvaner og ender i Vorma, men di fleste likte ikke vårt besøk og fant det best å finne seg en ny plass. Selv om di nok var usikkre på kajakker er farlig, var nok føre var prinsippet det som var gjeldene.

Stort sett så er det slik at når Bjørn Ivar er med, så blir det bading. Noen ganger frivillig, andre ganger mer et uhell etter noe han bare måtte prøve:)
Men i dag var det en litt mer planlagt bading, mest for moro og litt for å teste ispiggene. Ja i tillegg så hadde jeg GoPro kamera med og filmet, så satser nok på et tilbud fra Hollywood hehe

Bjørn Ivar på isen

SEN23361

SEN23367SEN23362

SEN23370

Etter litt mer padling rundt i isen her, var det på tide med en rast på Nordbyholmen. Vi hadde jo med ved og Heidi og Frode skulle grille, selv hadde jeg kun med en baguett som var smørt før jobb i dag og kaffe så klart.

For Bjørn Ivar kunne det sikkert være godt med litt varme etter å ha badet også, selv om han ikke frøs etter badet.

SEN23375
Bilde fra Heidi

Her ble vi sittende lenge å kose oss, ja det er noe eget med det å sitte rundt et bål. Selv på dager som dette, hvor det egentlig ikke var kaldt.
Frode begynte å bli rastløs, ja han ville padle mer for det ble mørkt. Klokka var rundt fire når vi satte kursen videre oppover elva, tanken var å bare padle opp til neste øy. Men sola går ned litt over fem og da er det jo ikke mørkt før nærmere seks, så hvorfor ikke padle opp til Ertesekken ?

For di som ikke kjenner til Eresekken, så er dette et ganske smalt sted i Vorma. Rett nedenfor Svanefossen og til tider er strømmen her så sterk at det ikke er mulig å padle gjennom her.
Men i dag gikk det overraskende fint å padle og vi klarte faktisk å padle helt opp og gjennom slusene.

Bilde fra Frode i slusene

Jeg og Bjørn Ivar prøvde oss på port nummer to fra høyre, men her ble strømmen for sterk. Vi kom nesten igjennom, men på siste biten var det en oppoverbakke. Helt umulig å klare å padle opp denne, så måtte ned og inn i høyre sluseport.

SEN23380

Vi valgte å snu rett på oversiden av slusene, selv om vi nå kunne ha padlet opp til Mjøsa:) Litt langt på den korte tiden vi hadde igjen med dagslys, så helt greit å snu her :)

SEN23382

Vi hadde jo ca 8 km å padle ned igjen også, men da medstrøms og lettere å padle. Vi fikk en god start gjennom slusene, rene katapulten hehe.
Ser på gps loggen at vi hadde 12 km/t gjennom slusa og 10 km/t gjennom ertesekken og en snitt på 8 km/t ned til Vormsund.

Da vi passerte Tesifallet på vei ned igjen, var hele det store (veldig stort) isflaket borte. Den eldre mannen var nok lykkelig over at noen kajakker hadde gjort jobben for ham, nå var det kun igjen litt is rett utenfor båten hans. Så snart kan han igjen ta båten til butikken og sette sparkstøttingen i boden:)

Veldig godt å ha padlet denne turen sammen med andre i dag, nå vet jeg at det er trygt å padle her. Så nå kan jeg ta turer på egenhånd oppover elva, endelig et sted å ta ut litt padleabstinenser:)

Tusen takk til: Frode Heidi og Bjørn Ivar, som ble med på tur i dag.

Har laget en liten video fra turen også, men mye er klippet bort.

Vorma 16 februar 2013

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar