fredag 1. mars 2013

Våråpning av Glomma 28. Mars

SEN23564

Torsdag formiddag tikket det inn en melding fra Frode: Hei skal vi padle i dag ?

Nå er ikke jeg så veldig vanskelig å be, om noen spør om padling. Så ja det ville jeg jo gjerne, været var jo helt supert med strålende sol og varmegrader. Frode er ganske flink til å finne nye steder å legge ut, så valget ble det gammle sundstedet på vestsiden av elva. Her gikk det ferge over til Haga for mange år siden og en fin plass å legge ut. Forøvrig god plass til å parkere flere biler her, bare som et hint til at vi kan legge ut her en annen gang også:)

SEN23565

En isbro stenger elva litt lengre opp, men vår plan var å padle nedover mot Rånåsfoss. Veldig spent på hvordan dette ville gå og hvor langt vi kunne padle, siden det var en del drivis i elva. Vi snakket litt om hvilke farer som kunne oppstå, før vi la ut. Men fant at elva er såpass åpen nå, at vi ville kunne gå i land om forholdene ikke var trygge.

SEN23566

Elva er på sitt laveste nå og viser seg fra en side vi ikke kan se på andre tider av året, nå er det plutselig skjær og holmer flere steder nedover elva. Så nå bør vi passe på å ha flere turer i denne delen av elva, både oppover og nedover.

SEN23568

Strømmen i elva er akkurat sånn passe, kan tippe den holder 2-3 km/t. Men elva har steder som er litt trangere og her er nok strømmen sterkere, men fortsatt helt ufarlig for di fleste.
Vi padlet over is, rundt is og innimellom is, ja mest for å more oss selv. På turen nedover, merket vi lite til drivis, men det er jo fordi vi padler fortere enn isen som flyter i samme fart som elva. Vi var klar over at elva kunne bli stengt av is på vei opp igjen og så ikke det som noe problem, vi kunne jo i så fall bare gå i land og dra kajakkene rundt isen.

SEN23570

Som bilde under viser, er nok elva en drøy meter lavere enn normalen.

SEN23576

Jeg hadde ikke trodd vi skulle komme oss helt ned til brua i dag, men det viste seg å ikke være noe problem.

SEN23578

Siden jeg prøver å logge alle turene med gps i år, måtte jeg jo padle ned og under brua. Ja sånn bare for å markere at vi hadde vært her, det er jo moro når jeg senere skal legge ruta inn på kartet. Akkurat det ble en nedtur, for gps’en hadde ikke virket på hele turen. Så da har jeg ingen logg fra denne turen hehe, elektronikk er aldri 100% trygt :)
Vi ble liggende her nede litt, for å se på isen som kom drivende og hvilke krefter det faktisk er i drivede is.
Ingen av oss hadde spist noe særlig etter jobb og begynte også å bli sultne, men måtte innse at maten måtte inntas etter solnedgang. Men vi hadde planer om å grille, så ved var en del av utstyret i dag også. Vi padlet derfor opp til en av øyene som bare finnes på denne tiden av året, ganske eksotisk å kunne grille på en øde øy hehe.

SEN23589

SEN23590

Bildene klarer ikke helt å gjengi di fine fargene, men det var et fantastisk lys denne kvelden. Glomma er også uvanlig klar og fin nå, så veldig fint sitte å se ned på bunnen.

SEN23591

SEN23594

Vi ble som vanlig sittende en god stund rundt bålet, mens siste rest av dagslys forsvant. Hodelykter ble funnet frem og vi var litt spent på hva som ville møte oss på veien opp igjen. Men vi er ikke på langtur og derfor ikke noe å bekymre seg så mye for, bare å gå på land om forholdene ikke er gode nok. Vi padlet nok ikke mer enn 6-8 km denne kvelden, så kun et par kilometer opp til parkeringen.

Våre tanker om mulge isbroer på vei hjem, skulle vise seg å stemme. Vi padlet ikke langt før elva var stengt av en bred isbro, så vi måtte vurdere alternativene. Ake oss over isen, eller dra kajakkene rundt på land !!
Tror det var omtrent 20 meter over til åpent vann og isen lå rolig, så vi anså det som trygt å ake oss over isen. Jeg ville ikke gjort dette om isen ikke satt fast i begge ender, bare så det er sagt.

Det gikk ikke lenge før en ny isbro dukket opp foran oss, men denne var mye større. Men vi valgte allikevel å ake oss over isen, noe som fungerte utmerket, selv om det var langt over og litt mer strevsomt. Isen var for tykk for padleåra og noen steder så tynn at kajakken gikk igjennom isen. Dette skaper oppoverbakker på isen, så litt vanskelig å få noe fremdrift:)

IMG_0436

Det ble en verdig åpning av Glomma, men strålende sol og en fantastisk solnedgang. Turen ble avsluttet med en stjernehimmel så fantastisk at det kan ta pusten fra di fleste. Tenk deg hvite elvebredder, stjernehimmel og en vårlig trekk i lufta, mens du sklir sakte bortover elva. Kan man ha det bedre enn dette!

I etterkant av turen, har jeg tenkt igjennom turen og alt gikk helt etter planen. Det var drivis i elva og tildels store isflak også, men vi hadde alltid åpent vann nedenfor oss og dermed ingen fare for sammenstøt. Vi hadde også alltid muligheten for å gå i land om forholdene skulle bli utrygge og begge var kledd for vinterpadling. Men det er heller ikke en tur jeg vil anbefale noen å ta alene, det vil gi for høy rissiko.

Takk til Frode, for nok en fantastisk tur.

2 kommentarer:

 1. Artig å se at du nå begynner å ta inn vurderinger og refleksjoner i blogg innleggene dine :-)

  Jeg vet du gjør dette uansett, men morsomt å se det på trykk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Siden dette var en tur med litt høyere rissiko enn en vanlig sommertur, så synes jeg det var greit å ta med litt om sikkerheten nå. Og ja vi/jeg vurderer alltid rissikoen før jeg padler, derfor ble jeg heller ikke med på tur her før nå. Men andre som ikke kjenner meg, vil jo ikke vite om vi vurderte eventuelle farer på forhånd. Sånn sett greit å skrive litt rundt den biten også.

   Slett