søndag 24. mars 2013

Telttur på Vorma i Mars

 

SEN23862

Denne helgen hadde jeg fri og ville gjerne benytte helgen til padling, men etter en runde på Facebook dagen før. Var det ingen som sikkert kunne si at di skulle padle i helgen, det var litt tja kanskje osv. Det var meldt sol og noe vind, men også kaldt om natta. Men å sitte hjemme å se ut på sola, nei det var et alternativ jeg ikke likte.
Og siden jeg elsker å være på tur, måtte jeg bare finne på noe. Nå er jo padlemulighetene rundt her begrenset enda, bare Vorma som er åpen nok for lengre turer.
Så torsdag kveld begynte jeg så smått å pakke sammen noe av det jeg trengte, for jeg hadde en vag plan om å ligge i telt fra fredag til søndag. Men litt lite erfaring med vintercamping, så usikker på hvordan det ville gå. Valg av utstyr i forhold til plass i kajakken, gjør at noen kompromisser må inngås. Den tykke gode vinterposen min, blir byttet ut med en mindre sommerpose. Men tar med en Jervenduk i tillegg, har testet den til slikt en gang før. Men da var det kun 0 til 1 minus, nå var det meldt ned mot 10 minus og 3 m/s vind. Teltet ble et Helsport Lavvulight 4, et ekstremt lett lite telt. Men egner seg godt om man ønsker å kunne fyre primus inne, men er ikke så vindstabilt som andre telt.

SEN23845

Så litt før halv seks på fredag ettermiddag, var jeg klar for tur ut fra Vormsund brygge. Og kursen var satt mot Svanefossen, men en tanke om å kunne lage leir litt ovenfor fossen. Klok av skade etter å ha pakket ting oppå kajakken, er nå alt nede i kajakken. Men siden jeg er på tur, så har jeg allverdens av tid på meg, så ser på fuglelivet og alt annet som er fint å se på. Di siste dagers noe kalde vær, har også satt sitt preg på Vorma, i form av mer is langs breddene. Beboerne ved Tesi, har nå frosset inne igjen og må bruke bena for å komme seg på butikken.

SEN23846

Di første 2-3 kilometerne, har jeg et skeg som virker. Men hendelen fryser etterhvert fast og jeg må klare meg uten på resten av turen, selv om det kunne vært godt å ha gjennom ertesekken og Svanefossen. Der er det så pass mye strøm, at et skeg ville gjort det litt lettere å padle.

Men lenge før jeg kom så langt, møtte jeg på disse vakkre dyrene ved elvebredden.

SEN23853

Og som bilde viser, brydde di seg lite om denne rare farkosten som bare var 20-30 meter unna. Selv om jeg kjørte nesa på kajakken opp på isen for å ta bilde, fortsatte di bare med sitt.

SEN23856

Klokka var kvart på syv på bilde over og strømmen i elva grei nok til at jeg lett padlet mot strømmen. Så litt før syv, padlet jeg gjennom slusene og ble møtt av to bever rett ovenfor slusene. Allerede nå, tenkte jeg at turen har gitt meg mer opplevelser enn jeg hadde forventet. Siste rest av dagslys var borte og konturene av hvordan det så ut på land, ble vanskelig å vurdere. Jeg skulle jo finne en leirplass nå og helst en som ville gi meg sol på morgenen dagen etter, det ville kunne gi ekstra varme i teltet.

Men det er ikke lett å finne gode teltplasser oppover Vorma, så valget ble en plass på isen. Ja i en sving på elva, hvor jeg visste at mest sannsynlig var elva bunnfrosset her.

SEN23863

Har du noen gang prøvd å sette opp et telt på isen ? Ikke prøv det, om du ikke må :) Det er ikke mulig å bruke teltplugger eller spiker i isen, så en må finne alternative måter å gjøre det på. Jeg måtte hugge ned to trær og bruke dem som bardunfester, noe som fungerte helt greit. Ja i alle fall så lenge det ikke var noe vind lenger :)

Når campen var etablert, kunne jeg tenke på å lage et lite bål.

SEN23859

Gammle “tørre” trær finnes det masse av langs elvebredden, men kvaliteten er dårlig og det benner elendig. Så det ble mye jobb med å hente ved og lite varme å få fra bålet, så ga etter hvert opp hele bålet og brukte resten av kvelden i teltet.

SEN23861

Middagen ble laget klokken halv ti på kvelden og primusen ga en liten strålevarme, noe som var godt nå som gradestokken krøp ned mot titallet. Så etter et godt måltid mat og rykende varm kaffe, var det bare å krype ned i soveposen. Jervenduken ble brettet under bena og trukket over soveposen, dette hjelper utrolig godt på varmen. Det ble nesten som et eget telt, inne i teltet. Nå skulle det vise seg at det kom godt med, for Yr hadde rett. De meldte ca 3 m/s med vind, men jeg tror jeg hadde minst 5 m/s her ute på en odde i elva. Og som nevnt allerede, det går jo ikke ann å få ned plugger i isen. Så jeg våknet av at det trakk så mye i teltet, hmmm hehe. Teltet var bardunert oppe, men ikke nede ved bakken. Så i praksis, lå jeg egentlig utenfor teltet. Så da var det bare å stå opp igjen å komme seg ut, brrrrrrrrr. Fytt i katta å kaldt 10 minus og vind er, så det ble en kald opplevelse å finne tunge ting å legge på stormmattene (kjøp ikke telt uten stormmatter om du skal ligge ute på vinteren). Etterpå måtte jeg fyre opp primusen, for å tine fingrene etter en kald økt ute. Men nå var det heldigvis litt lunere inne, selv om det ikke ble helt tett. Med bare 5 cm snø, kan en ikke legge snø inntil duken heller, noe som ville hjulpet mye. Måtte ut en tur til den natten og da for å spikre fast teltet i stokkene jeg hadde lagt rundt teltet:)

Jeg frøs ikke den natten i soveposen, men det var litt småuggent og kombinert med vinden som røsket i teltet. Ja det ble det sånn halveis med søvn den natten, lurte jo hele tiden på om bardunene ville holde.

SEN23864

Litt før syv neste morgen, kunne jeg titte ut å konstatere at det ville bli en fantastisk dag. Sola var i ferd med å stå opp og ville kanskje gi litt ekstra varme i teltet. Vinden blåste fortsatt ganske surt og kaldt ute, så var veldig greit å være inne i teltet.
Frode hadde sendt melding på FB om at han skulle komme en tur på lørdag, samtidig som han nevnte at elve skulle stige noe nå hehe. Ja med nesten 20 cm høydeforskjell til vannet, var jo det lovende nyheter å få før en skulle sove. Måtte le av tanken på at jeg kanskje fløt rundt på elva neste morgen:)))
Jeg var tydligvis sliten etter å ha sover sånn halveis gjennom natten, for etter et par kopper kaffe på morran. Krøp jeg ned i posen igjen og sovnet, våknet ikke igjen før jeg hørte en kajakk bli dratt på land like ved teltet:) Der sto Frode og var klar for tur hehe, moro at han kom også. Veldig hyggelig å være på tur sammen med Frode, vi deler mange av di samme padleinteressene. Begge har en trang og lyst til å utforske alle deler av elva og alle andre steder vi padler også, og ingen av oss er bekymret for hvor lang turen kan bli. Og ofte blir turene lange både i tid og kilometer, det er jo så mye en skal se og sjekke ut:)

SEN23873

Frode hadde satt ut i Slusene ved Svanefossen og etter at jeg hadde pakket sammen alt rotet mitt, padlet vi videre oppover elva. Vi hadde ikke noe bestemt mål for hvorlangt vi skulle padle, men hadde Eidsvoll i tankene. Selv om elva har veldig lav vannstand nå, så er det fortsatt grei strøm her. Og i tillegg hadde vi en motvind, som vi estimerte til å ligge rundt 5 m/s. Så selv om lufta var kald og det blåste surt, brukte vi nok energi til holde oss gode og varme hele veien.

SEN23882

På vår ferd oppover, måtte vi i land for å utforske denne isen :)

SEN23891

SEN23896

SEN23901

Men med litt lite frokost i magen, ble det en stop etter et par timers padling i motvind. Vi prøvde så godt vi kunne, å finne en plass i le for vinden. Her ble det et lite bål og primusen ble fyrt opp, godt med nykokt kaffe.

Har visst ingen bilder fra den stoppen, men vi brukte en drøy time her og nøt sola som fortsatt varmet litt over tretoppene. Her i fra og opp til Eidsvoll, er det bare 7 km, så da var det bare å padle på oppover. Gode og mette etter en god rast, var det helt greit å padle motstøms i motvind. Og med innslag av et par beitende rådy og litt senere et par råbukker, ja det gir bare enda mer padleglede. Frode har som vanlig mye kunnskap om alt som vokser av trær og deler ofte på sine kunnskaper, så vi har hele tiden noe å utforske på vår vei.
Det eneste vi er litt usikkre på nå, er om vi kommer gjennom Sundfossen.

Sundfossen

SEN23905

Men liten vannføring i Vorma, gjør at fossen nå kun er et litt raskt stryk. Ikke sterkere enn at vi lett padler di ca 500 meterne gjennom og kan gå i land på brygga i Eidsvoll. Her inntas en lunken kaffeskvett, med tilhørende kaffegrut på slutten :)))

SEN23907

Klokka har nå passert seks på kvelden og hmmm det er 20 kilometer ned til Vormsund, i tillegg til at vi allerede har padlet 12,5 km i motvind. Men vi har det bra begge to og ingen av oss er slitne, så hva gjør vi da. Jo vi må jo utforske Andelva også, bare for å se hvor langt opp mot kraftanlegget vi kan padle.SEN23911

SEN23912

Relativt sterk strøm inn til kraftstasjonen, så ingen problem å holde varmen. Her ble det også flere bever opplevelser, like moro hver gang det :)

Turen ned igjen til Svanefossen, ble en vakker tur med stjernehimmel og nesten fullmåne og uten vind nå.
Nede ved Svanefossen skilte vi lag, Frode hadde bilen sin stående her og jeg måtte videre ned til Vormsund. Så kvart på ti, skled kajakken opp på land ved Vormsund brygge. Nok en fantastisk tur var slutt og passe sliten og fornøyd, kunne jeg pakke sakene i bilen og reise hjem.

SEN23916

SEN23915

SEN23918

Teltur på Vorma 22-23 Mars 2013

Totalt ble det 45 kilometer fredag og lørdag, med utrolig mange fine opplevelser. Både i form av dyr og mye fint lys, di fineste bildene er inne i hode mitt. Her vil di være som minner i lang tid og gi inspirasjon til nye turer.

En stor takk til Frode, som her vært et hyggelig turfølge hele lørdagen. Neste gang er det kanskje du som leser dette, som er med på tur også. Men turer som dette, krever litt erfaring og at di som padler sammen også kjenner hverandres begrensninger. Vinterpadling i strømmende vann og i tillegg i mørket, det krever mer enn å ha sittet i kajakken en fin sommerdag på stille vann.
Å padle gjennom ertesekken og Svanefossen, det er noe en kan gjøre i perioder med lav vannføring og ikke noe jeg anbefaler noen å gjøre på andre tider av året.

4 kommentarer:

 1. Flott fortelling, fine bilder og jeg kommer oppover men litt senere på våren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har planer om å invitere dere oppover, men venter til isen er borte på di vakkreste padlerutene våre.

   Slett
 2. Sprek tur med arktisk tilsnitt. Ser ut som du har noen kg is på dekket. Nordpolen neste?

  SvarSlett
  Svar
  1. Artig tur dette, med noen nye erfaringer i vinterpadling og telting på vinteren. Elva frøs igjen på veien hjem, så hadde det blitt kaldere. Ja da måtte jeg kanskje tatt en natt til ute :) Kajakken ble så tung, at det var vanskelig å få den opp på biltaket hehe

   Slett