torsdag 22. november 2012

Padleglede på en torsdag

 

I går (onsdag 21/11) fikk jeg endelig mine etterlegtede vintersko, samt muffer og votter. Bestilt 22/10 og levert 21/11, det er vel express levering Smilefjes med åpen munn. Kunne nok ha bestilt fra USA og fått det raskere enn dette og hadde vel gjort det om jeg visste at det skulle ta så lang tid Tenkende smilefjes

SEN22305

Siden jeg jobber på litt forskjellige tider av døgnet, var jeg sent i seng i går og sent oppe i dag, så nå sitter jeg her med et stort krus kaffe og titter ut på en grå og regntung himmel. Gradestokken viser +4°c og Yr lover at det ikke skal regne hele dagen, bare noen byger innimellom.

meteogram
Så da ligger alt til rette for at det kan bli en fin padledag, gleder meg til en tur uten å fryse på bena.
Resten av historien skal jeg skrive etter at jeg har padlet i dag, da skal jeg også fortelle hva jeg synes om mitt nye vinter utstyr.

Da er jeg hjemme igjen etter en fantastisk og opplevelserik tur på 24 km, som startet med regn og sluttet med stjerneklar himmelSmilefjes

La ut fra Vormsund litt over 12 og padlet nedover Vorma, det var grått og lett regn i perioder. Jeg var veldig spent på hvordan det ville fungere med NRS mambas (padlemuffer), siden jeg ikke har prøvd slike før. Men det gikk ikke mange minuttene før jeg skjønte at dette var noe av det beste jeg har hatt på hendene, må ses i lys av at det var 4 varmegrader. Til tider var di nesten for varme, men relativt lett å få hendene inn i dem. Nå ble det plutselig mye lettere å ta bilder også, små knapper med hansker er nesten håpløst. Her kan man raskt ta av seg muffene og bruke fingrene, men sikkert ikke like bra i bølger eller urolig vann. Men på stille vann, hvor sjangsen for en tur i vannet er liten. Ja da er dette en god løsning Smilefjes med åpen munn

Vormsund - Sagen (3) En annen fin ting med disse er at di holder håndleddene varme også, der er ikke hansker så bra.

Turen nedover Vorma, ble som på bilde under.
Vormsund - Sagen (5)
Bortsett fra noen ender som var i overkant skvettne, var det lite fugl å se.
En bever holder til nede ved den første evja og hadde gnagd ned litt vintermat.

Vormsund - Sagen (43)Jeg padlet innom evja for å se om den var ute, men så ingen og det kan jo hende den har hiet på andre siden av elva! Nede ved kirkeruinene svingte jeg oppover Glomma og valgte å padle østsiden av elva, mer å se på den siden synes jeg og litt lettere å padle.

Vormsund - Sagen (46)
Glemmer både tid og sted når en padler slik, så det var ikke lenge før jeg kunne krysse Glomma på nytt og padle inn Ua.

Vormsund - Sagen (10)Ua eller Uåa som noen sier, er en perle jeg aldri blir lei av å padle. Den er intim og passe smal, men høye åskammer på begge sider og små bekker som sildrer ned. Den er også kjent for å ha mye bever, noe en kunne se mange steder oppover åa. Den er ivrig med å sanke mat nå i disse dager, skal vel ha litt å kose seg med på kalde vinterdager Smilefjes Over alt kan man se trær som er felt eller som står som råttefeller og bare venter på en mulighet til å falle i hode på en uoppmerksom padler.
Rett før Sprettbekken ble jeg var noe som beveget seg oppe på åskanten, var det ikke !! Jo det var fire ører og snart to hoder også hehe, to rådyr som sikkert undret over hva som kom oppover åa Smilefjes
Vormsund - Sagen (69)

Di sto lenge slik å bare tittet på meg og jeg dem, et syn som jeg kan leve lenge på.
Vormsund - Sagen (75) Di snudde og forsvant innover jordet og jeg padlet videre inn mot Fosserud/Kampåa, jeg ville se hvor mye vann det gikk i fossen.
Vormsund - Sagen (83)                             Vormsund - Sagen (86)
Det var mye vann som kom ned her nå, men ikke så rart med alt det regnet vi har hatt i høst og utover det som egentlig skulle være vinter. Vi skriver tross alt 22 november nå, så det normale ville jo ha vært snø og is Tenkende smilefjes

Til og med Sprettbekken var ganske livlig nå, den som vanligvis sildrer rolig ut i åa.
Vormsund - Sagen (103)

Selv om det var mange tegn på at beveren var ivrig oppover her, så ble den ikke sett eller hørt. Kanskje den sover på denne tiden !!
Men det var allerede godt utpå dagen og kanskje kun en time igjen med dagslys, men ikke mer lys enn at kamera sliter med å ta bilder om kajakken ikke ligger helt rolig. Omtrent oppe ved Bollerud, møter jeg på 3 rådyr til. Men avstand og dårlig lys, gjør det umulig å ta bilde av dem. Di er dessuten litt mer sky og stikker ganske for inn bak busker og kratt.

Vormsund - Sagen (117)

Jeg har nå vært ute å padlet i noen timer og kjenner at det snart er på tide med litt mat og kaffe, men vil jo ha bål også. Har med masse ved i kajakken og gleder meg til å lage bål, slikt hører med på turer om høsten og vinteren. Jeg velger derfor å vente med maten og heller padle helt opp til Sagen, der er en fin plass for slikt.
Vormsund - Sagen (12)Det er smalt under Tømmerbrua (Tennbrua) og vannet strømmer ganske bra her nå, nok til at jeg må padle litt raskere for å holde kursen. Etter brua, blir åa enda smalere og en kan med rette kalle den ei Å. Stillheten er påtagelig, ingen fuglekvitter eller annet som bryter stillheten. Kun mine egne padleårer som lager litt plask og skvulp, lett å drømme seg bort her. Jeg vet at det bor eller har bodd bever her, har møtt på dem her på tidligere turer.

Det er ikke så langt igjen opp til Sagen herfra, men jeg er i ferd med å miste siste rest av dagslys. Kamera klarer ikke lenger å lage klare bilder, så lenge jeg ikke klarer å ligge helt rolig på vannet. Enten må jeg ha sig fremover, ellers så driver stømmen meg nedover.
Vormsund - Sagen (13)

Men snart fremme nå og klar for bål, kaffe og mat Smilefjes som rekker tunge
Vormsund - Sagen (18)                             Vormsund - Sagen (19)
Vormsund - Sagen (23)

Det ble en lang og god rast her, med god mat å kaffe. Og etterpå ble det padlet hjem i stummende mørke, kun lyset fra hodelykta viste vei. Siden det ikke finnes hus langs øvre del av åa og vegetasjonen på sidene er høy og tett, så blir det veldig mørkt her. I tillegg var det yr i luften som begrenset sikten til noen få meter foran kajakken, men nok til å unngå trær i vannet eller di som henger rett over vannet.

Jeg stortrives med å være ute slik og håper jeg kan få mange turer til, før isen legger seg på vannet. Mine nye padle støvler har vært varme å gode helet tiden og fryser man ikke, ja da er alt helt topp.
På vei ned over fikk jeg endelig møte herr bever, først et plask kanskje 100 meter foran meg. Så oppdaget jeg en lys pinne i vannet og i andre enden av pinnen, jupp en bever. Det gikk ikke lenge før herr bever valgte å slippe maten og laget et stort plask, for så å forsvinne.

Enda litt lengre nede, ble jeg vekket fra mine drømmer av et kjempeplask. En skvetter litt, når en ikke er forberedt på hva som skal skje hehe.

Ute i Glomma igjen, padlet jeg over mot øya. Jeg ville på land å bytte batterier i hodlykten, som nå var reduser til en glødepære. Rett før øya, padlet jeg nesten rett inn i en flokk svaner. Jeg oppdaget dem ikke før di fikk det travelt med å stikke av, kanskje bare 5 meter foran kajakken Smilefjes med åpen munn  En bekreftelse på at en god lyskilde kan være grei å ha Smilefjes med åpen munn

Nedover Glomma var jeg nok en brysom fyr for fuglene, flere ganger klarte jeg å skremme halvsovende fugler til å flykte. Jeg så dem ikke, bare hørte at det var ender og noen ganger svaner. Jeg var vel nesten oppe ved brua i Vormsund, før skylaget gled til side og åpenbaret en stjernehimmel og en halvrund måne, en fin avslutning på en fantastisk tur Smilefjes

                    Kart
Neste gang blir kanskje du som leser dette med også, vi ses på vannet Smilefjes

2 kommentarer:

 1. Dette var en flott fortelling Svein Erik.
  Når man i tillegg er kjent i området er det lett å forestille seg hvordan det var :-)

  Det er utrolig hyggelig å lese andres skildring av turer og opplevelser, og ikke alltid være den som skriver dem.

  Fortsett med det :-)

  SvarSlett
 2. Takk Jørn :)
  Litt moro å gjøre litt mer ut av turen, også blir det jo et minne for ettertiden. I tillegg får en opplevd turen flere ganger, for man må tenke igjennom hele turen i etterkant :)

  SvarSlett