lørdag 10. november 2012

Fra Rånåsfoss til Bingsfoss


Vi skriver 10. november nå og den lille snøen som falt, har regnet bort. Da jeg våknet i dag tidlig å tittet ut, var det oppholds vær. Men skyene lå som et tungt teppe så langt jeg kunne se, og det hadde kommet 10 mm regn i løpet av natta. Men Yr meldte oppholdsvær noen timer i dag, så en fin dag for padling.
Da jeg fortsatt mangler vinterhansker og sko, som ble bestilt for snart en måned siden hos God Tur. Har jeg vært litt reservert/tilbakeholden med padling, frister ikke å fryse. Men tydelig at flere enn men har litt padle abstinenser, for Frode hadde hintet om at jeg kunne få låne hansker av ham.

På FB var det nok en saltvannstur som fristet Frode mest, men lang kjøring for noen timer dagslys hmmm. Så etter litt meldinger frem og tilbake på nett i går kveld, ble vi enige om en tur på Glomma i dag. Jeg la derfor ut et hint på FB (Gruppa til HERO), om at vi skulle padle fra Rånåsfoss i dag. Det gikk ikke mer enn en time før Bjørn Ivar meldte seg og ville være med og sånn ble det. 3 kajakker la ut fra nedsiden av kraftverket i tolvtiden lørdag, med forventninger om en fin tur.
Det er en fin båtrampe der, som er perfekt for utlegg av kajakk. Det kan se ut til å være litt strøm i vannet der, men lett å padle både opp og ned nå. Det ville ikke vært mulig med høy vannføring, men nå er det rolig og perfekt å legge ut.
SEN22079
Med 5-6°C i lufta og oppholdsvær, glir vi sakte nedover elva. Frode har hintet om denne turen et titalls ganger før, men det har aldri blitt noen tur på oss denne veien. Frode har padlet her før og ble vår kjentmann på turen, han kjente til alle strømmene i vannet og hadde som vanlig mye å bidra med om lokal historie.

Nedover langs østsiden av elva, møtte vi på et utall av beverhytter og alt tydet på at nå var det vinterfor som var prioritert. Mange trær lå allerede nede eller sto som råttefeller klare til å falle ned i hode på oss.
.SEN22082                     SEN22081
Kanskje dette er en god tid for beversafari !!
Et stykke nedover elva kommer vi til Sundfossen, ikke akkurat noen foss ved lavvann. Men elva er smal her, så kan være krevende med mye vann i elva. Nå var det kun et litt langt strømmende parti, som var helt greit å padle gjennom.
SEN22084
Ovenfor “fossen” er elva nesten 300 m bred og på det smaleste kun 130 meter, så kan godt skjønne at det kan bli tøffe forhold her.
Rett nedenfor “fossen” utvider elva seg til en liten innsjø, hvor det ser ut til at svanene også trives godt. På østsiden finnes et par avstikkere, som er morsomme å padle inn i. Med et tynt islag på vannet, ble det ekstra moro å padle her.
SEN22093                       SEN22094 
I nedre del av denne “innsjøen” kommer Fossåa ut, vi måtte jo selvfølgelig inn å utforske den også. Den bar preg av nattens regn og var en grå brun strøm av vann, som skilte seg godt ut fra Glomma vannet. Det er ikke så langt inn man kan padle her, før man møter på en tredelt foss. Eller jeg tror Bjørn Ivar gjorde et litt mislykket forsøk på å forsere fossen, for plutselig var det en tom kajakk og en svømmende padler i strømmen hehe.
SEN22101
Og for å si det sånn, han ble ikke skremt av det, for det var ikke lenge før det ble et nytt bad:-))
SEN22105                                SEN22111SEN22112
Frode fant denne historien fra Fossåa:
(Fra boka "Øyeren - og elvene" av Sverre Solberg
og Øystein Søbye: Fossåa har forresten en liten flik av norgeshistorien. I Håkon Håkonssons saga fortelles følgende om den gangen kongen var på jakt etter ribbungene oppover Glomma i 1227: «Kongen lot dra skipene opp i ei elv som heter Kinna (Kinna i Blaker), og derfra over et eid som er ei mil langt, til han kom til Elva (Glomma) igjen». Det er liten tvil om at det er Fossåa det er snakk om, men navnet Kinna har blitt borte siden da. For den som legger turen til Fossåas fredelige verden, er det ganske eventyrlig å forestille seg Håkon Håkonssons menn dra en flåte på 35 båter oppover den vesle elva. Når kongen valgte denne omveien, kan det ha vært for å omgå vårflommen i Sundfossen og Rånåsfossen.)
I fra Fossåas utløp og ned til Bingsfossen, er det ikke mer enn en kilometer. Så her skal man nok ikke padle ved høy vannføring, eller når slusene er åpne. I dag gikk vannet kun igjennom kraftverket og strømmen var kraftig, men ikke mer enn at det var lett å padle i den. Så vi holdt oss inntil land på østsiden og padlet forsiktig nedover, noe som både føltes og så veldig greit ut. Vi vurderte en stund om vi skulle innta maten her nede, men fant ut at det ikke var den beste plassen for å lage bål. Så i og med at det snart ville bli mørkt og greit å være ferdig med strømmende vann, før det ble mørkt. Valgte vi å padle opp til Sundfossen før vi gikk i land.
Her ble det raskt laget et bål av noe tvilsom medbrakt ved, ja mulig Statoil ved må tørkes før bruk !! Men det varmet da litt og ga sånn passe med røyk, nok til at vi nikket anerkjennende til at jupp vi har bål:-))
IMGP2136                     IMGP2138
Bål og god mat er en viktig del av slike turer, samt et bilde eller to på FB. Ja sånn bare for å gjøre andre som ikke er med, litt misunnelige og kanskje angre på at di ikke ble med denne gangen;)
Etter en god rast med mat, kaffe og bålkos, er det nesten mørkt når vi bestemmer oss for å ta siste delen av turen tilbake til bilene. Hodelyktene er satt på hode og alt er klart for en rolig hjemtur i skumringen.

Turen ble ikke på mer enn 13 km, men vi klarte å bruke nesten fem timer. Denne turen føyer seg inn i rekken av utallige turer, vi gjerne skulle tatt en gang til. Og hver gang sier vi at dette må da være en fin HERO tur !!?

Så neste gang er også du med oss og padler, du glemmer aldri en slik tur.
I skrivende stund er det sikkert noe som er glemt, men sånn er det bare:)

Takk til Bjørn Ivar og Frode for nok en fantastisk tur:)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar