mandag 1. september 2014

Gjende I Jotunheimen

 

Har du set den
Gjendin-Eggen nogen Gang?
Den er halve Milen lang,
hvass bortefter, som en Ljaa.
Udfor Bræer, Skred og Lider,
rakt nedover Urder graa,
kan en se till begge Sider
lukt i Vandene, som blunder
svarte, tunge, mer end tretten~hundred
Alen nedenunder. -

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Knutshø på bilde over er nok den egentilge eggen Ibsen hadde i tankene da hen skrev om Per Gynt :)

 

Min historie er av nyere dato og startet med en invitasjon fra Baffin, han ville paddle Gjende. Vi har snakket om det før og vi har padlet halve venner et par år tidligere også (http://youtu.be/l8jvJM8h3pk?list=UUpyEpMgqQklPTryBTMxp6Fw).

Denne gangen skulle vi bli syv på tur og gleden var stor når vi pakket bilen og satte kursen mot Jotunheimen. Jeg Frode, Heidi og Lena reiste oppover torsdag ettermiddag, Baffin – Espen og Bjørn på Fredag.

P8293727

P8283726

Sent torsdag kveld ble det camp på Maurvangen og inne på et felleskøkken satt jeg sammen med tre fjellgeiter å studerte kart over mulige vandreruter hmmm. Det var nok mang en top som fristet denne gjengen, men valget falt på en lett tur som også jeg kunne bli med på.
Det var herlig å våkne fredag morgen og vite at jeg skulle få enda noen netter i telt og “alle” hadde sovet godt (nesten).
Lena hadde pakket med seg en barne sovepose:)) Så natten ble kanskje litt kald!
(Redningen kom litt senere på dagen, da hedde Baffin med ekstra sovepose.)

Fredagen starten med en god frokost og en liten biltur bort til Bessheim, her går det en fin tursti opp Bessa og langs med Bessvantnet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

P8293730

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Turen gikk i rolig tempo, akkurat passe til en bussjåfør som bruker mer tid i kajakken enn å klatre i fjellet. Å gå i fjellet på tur er bare helt fantastisk, selv om kroppen ikke er helt enig. Men slike bagateller kan jeg gjøre noe med og må vel også det om jeg skal følge denne gjengen :)
Vi hadde et håp om høstfarger i fjellet, men muligens et par uker for tidlig ute.

P8293736

Vel nede igjen på Marvangen sto Baffin og ventet på oss, klar for padling. Vi ville ut på vannet og finne en leirplass langs Gjende vannet. Vi visste om en plass vi mente kunne bukes, et par kilometer fra Gjendesheim. Ikke lengre unna enn at Espen Og Bjørn lett kunne padle dit senere på kvelden. Hamnsanden ligger ca 2 kilometer fra Gjendesheim, på nordsiden av sjøen.

P8293770

Solen uteblir denne helgen og skyene ligger tungt over toppene, noe som gir en mer trolsk stemning over sjøen mellom di bratte fjellene.

Et par timer etter å ha slått leir, dukker Espen og Bjørn opp også.

P8293773

Ingen ting slår bålkos som på bilde over, ingen sure fjes her nei :)

P8303775

Neste morgen våknet jeg litt før di andre og kjente at kroppen hadde gjort ting den ikke var vant til. Kjenner liksom at man har en kropp som helt sikkert burde ha vært brukt mer, og man finner ut at enkelte muskler har vært forsømt en stund:) Men så herlig å kjenne at man lever, våkne og ta den første kaffekoppen før man kryper ut av posen.
IMG_1480
Etter en god lang frokost, pakkes campen og kursen settes mot Gjendebu. Tunge skyer henger fortsatt over fjellene, men allikevel et fantastisk fint padlevær. Selv om vær appen sier en grad, er nok heller temperauren rundt 8-10 grader. Noe mer er ikke å forvente siste helga i august :)
I mine øyne er det spektakulært å padle mellom høye fjell, på et vann som ligger 984 m.o.h. Det fantastiske grønne bredvannet under oss og Besseggen på ene siden og Knutshø på andre siden.

IMG_1483

Det skravles og padles på vei innover sjøen, noen steder ligger det nysnø på toppene. Et lite signal om at andre årstider er på vei, uten at det er noe negativt i det :) Vinter betyr jo bare annerledes padling :)

P8303795

Bilde fra Bjørn

Med vinden i ryggen går ferden lett innover mot Memurubu og ingen kan motså fristelen av nystekte vaflfer og kaffe, så lunsjen blir akkurat det :) At en vaffel koster 37 kroner er det ingen som bryr seg om :))
Men vi må jo fortsette om vi skal nå dagens mål, planen er jo å campe på Gjendebu.
Vinden har økt litt når vi kommer oss på vannet igjen, så med vinden i ryggen går det riktig så fort innover sjøen. Litt oppslukt av den ville vakre naturen, glemmer jeg nesten helt å ta bilder.

P8313831

Jeg har lenge hatt lyst til komme meg til Gjendebu, og nå kunne jeg endelig sette foten i land her innerst i Gjende vannet.

P8303814

Her står også seterhuset som Kaja Gjendine bodde i, mens hun jobbet som budeie. Kanskje mest kjent fordi hun møtte Edvard Grieg her og han sette musikk til noen av låtene hun sang.
(https://nbl.snl.no/Gjendine_Sl%C3%A5lien)

Til tross for at det er siste helg i august, er det utlolig mange fotturister her. Moro å se at så mange velger fjellet, både gammel og ung.
Vi fant oss en fin plass ca 100 meter fra hovedhuset og alle teltplassene er tilrettelagt av Gjendebu (75,- pr.pers), så plass nummer 19 ble vår camp denne gangen. Tilrettelagt med egen bålplass og plass til flere telt. Litt våte og frossne i lett regn og vind, ble fristelsen av kaffe, øl og varme litt stor. Så etter å ha satt opp campen, var alle enige om å ta en tur inn i varmen :)

P8303820

Vi ble sittende her en god stund, mens vi ventet på oppholdsvær. Vi vil jo helst være ute og lage bål, men et par halvlitere og litt quis er jo helt greit også :))

Etter å ha kost oss lenge, valgte noen av oss å ta en tur på noen av stiene i enden av vannet. Mens Bjørn og Espen laget bål til oss (takk).

P8303823


P8303825

Rundt bplet med Heidis hjemmelagede blåbærlikør i glassene :)

P8313827

Neste morgen våknet jeg som vanlig litt før alle andre (kaffe tørst), til et tungt skydekke og lett yr i luften. Men det gikk ikke lange stunden før sola sto opp i naboteltet :)

P8313829

Baffin var nok den første som tenkte på frokost, lenge før jeg hadde gjort unna morras kaffen. Tidligere på morran hadde Espen vært på luftetur i bare trusa, men krøp nok ned i soveposens ganske raskt.
Bjørn var forvist til egen plass innimellom trærne, beskyldt for å snorke for mye.

P8313830(Bilde over er utsikten fra teltet søndag morgen)

Vi var blitt enige dagen før, om at vi ikke skulle starte hjemturen før i tolvtiden. Mest fordi det var ventet bedre vær og at vinden skulle snu, slik at i kunne få vinden i ryggen hjemover også. Men Yr har ikke alltid rett, eller di har endret på varslet. Her inne er det ikke dekning på telefonen, så noen oppdatering på været var ikke mulig.

Føste etappe ble tilbake til M

emurubu og ny runde med vaffler, samt en god lusj ute. Vi satte nok alle pris på denne stoppen, etter å ha padlet i 5-6 m/s motvind et par timer.

P8313834

Siste del av turen ble også preget av motvind, men alle var like blide og betatt av naturen rundt oss.

P8313839

P8313841

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Klokka var vel rundt fem på ettermiddagen, da vi igjen satte bene i land ved Gjendesheim. En fantastisk tur var slutt, en tur vi har snakket om et par å før den ble til virkelighet.

Mange av opplevelsene på turen, er forbeholdt di som var med. Neste gang er det kanskje du som vi ta denne turen !
Husk å sjekke været før du tar turen, Gjende kan by på bølger du helst ikke vi ut i, om vinden er sterk nok. Fallvinder kan også forekomme, ned di bratte fjellene.
Turen fra Gjendesheim til Gjendebu er ganske nøyaktig to mil, så overkommerlig for di fleste.

En stor takk til Espen, Bjørn, Lena, Frode, Baffin og Heid.
Uten dere hadde ikke turen vært så bra :)

Bilde lånt av Heidi

4 kommentarer:

 1. For en flott tur det så ut som, vaffelprisene hører jo en annen verden til........
  Herlige bilder og fortelling

  SvarSlett
 2. Kjempe flott tur og kjekk fortelling. Skal prøve om jeg kommer meg hit til sommeren for padling, har flere turer i området jeg kan tenke meg, og dette er nå en av den. Takk for en fin tur :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Silje :)
   Andre turen min på Gjende og sikker ikke siste gangen, men Bygdin star også på listen over vann jeg må paddle :)

   Slett
 3. Da har jeg lest igjennom hele bloggen din.
  Fikk ikke akkurat mindre lyst på en kajakk selv...

  Fortsett å del og dra på flere turer:)

  SvarSlett