mandag 29. april 2013

Nordre Søster

SEN_0550

Etter å ha lagt ut invitasjon på FB, fikk jeg med meg Lena og Frode på tur. Jørn skulle også være med, men måtte melde pass på grunn av sykdom. Vi ble da tre stykker som la ut på nok et eventyr denne helgen i slutten av april, en tur jeg nok ikke glemmer så fort.

Det hele startet i Engelsviken innenfor Rauer, planen var å padle på yttersiden av Rauer og krysse over til Missingen, deretter å padle til Struten fyr også til Nordre Søster for å overnatte der.

SEN24398

Været på lørdagen var helt perfekt, vi kunne ikke få en bedre start på turen enn dette. Nesten vindstille og flatt vann, det er rekreasjon av høy klasse. Det å padle langs Rauer er i seg selv ganske spennende, øya blir mer og med spesiell ettersom man padler nedover langs vestsiden av øya.

SEN24402

Øya er militært skyteområde og således ikke lov å gå i land på, men arbeidsmiljøloven gjelder vel i forsvaret også!! Ja også har jo forsvaret lite penger nå, da kan di ikke jobbe overtid på en lørdag:) Derfor kunne jo vi snike oss i land for en liten rast i sør og få i oss litt drikke og mat før kryssingen ut til Missingen. Siden jeg hadde vært oppe siden halv seks på morgenen, smakte godt med litt kaffe og en baguett nå. Men vi skulle ha en litt lengre pause ute på Søndre Missingen, derfor ble det med denne ene lille baguetten nå.

SEN24407

SEN24408

Jeg bare elsker å være på tur og oppdage nye steder og ting, og denne gangen skal jeg til en øy jeg aldri før har besøkt. Men først en stopp på Søndre Missingen, en sjøkryssing på ca 5 km som ble gjennomført med en snitt på 7 km/t.

SEN24430

Vi måtte selvfølgelig padle rundt øya og se mest mulig fra vannet, men padlet nok litt nærmere land enn lovlig. Mesteparten av øya er fredet fra 15/4 – 15/6, det gjelder også i en 50 meters sone utenfor øya.

SEN24416

Siden planen var å bruke litt tid her, ble det til at vi gikk en tur rundt på øya også. Men jupp holdt oss på lovlig side av fredningsgrensa :) Skulle du noen gang ta turen hit ut, da bør du også ta en tur opp på toppen av øya. Der oppe har du en helt fantastisk utsikt i alle retninger, et lite paradis i paradiset hehe.

SEN24419

Om du ser godt på bilde under, vil du se en grønn liten plass midt i bilde. Med litt bæring av utstyr, er det en kjempefin teltplass der. Den vil nesten alltid være i le for vinden, da det skjelden blåser fra øst.

SEN24427

Bortsett fra at det er mye fugl her, så finnes det også mye hare her ute. Noen har visst satt ut hare her en gang, så det vil sikkert bli et problem etter hvert. Ja om ikke noen er ute å jakter jevnlig, for å holde bestanden nede da.

SEN24410

Det ble både tid til mer kaffe og mat, samt å studere kartet for neste etappe. Klokka går fort og vi må videre om vi skal rekke alt vi har lyst til, så pakker sammen og padler videre mot Søstrene. Under veis over dette strekket som er på 6-7 km, ble vi enige om å lage camp på Nordre Søster, før vi padlet på oppdagelsestur. Lettere å padle uten alt utstyret i kajakken og lettere å komme i land også, samt at da gjør det ingen ting om det blir mørkt heller. Så veldig lurt å sette opp teltene først, spesielt med tanke på at jeg og Frode må innom alle kriker og kroker hehe. Stakkars Lena som må være med oss på tur :)))

SEN_0464

Jeg hadde jo sett på kartet før jeg bestemte meg for å padle hit og snakket med folk som er kjent her ute, så visste at det skulle være mulig å sette opp telt her. Men at det var så fantastiske forhold som bilde over viser, det hadde jeg ikke drømt om. Dette er rett og slett en perle og nesten unikt, enda et paradis ute i havet. Vi er nok ekstra heldige, siden båtfolket enda ikke har fått båtene sine på vannet. Bortsett fra oss, så var det kun noen litt sky villsauer her. Di var ikke trygge på oss og holdt seg på god avstand, veldig greit synes nå jeg da.

SEN_0591

SEN_0596

SEN_0603

Siden vi hadde spist litt i to omganger allerede, behøvde vi ikke tenke på mat på en stund. Vi kunne heller padle på oppdagelsesferd, noe jeg synes er veldig spennende. Vi skulle først krysse over til Struten fyr, det ligger kun en snau kilometer vest for campen. Så klokka seks på kvelden, to timer etter at vi hadde kommet hit, padlet vi i et strålende solskinn over mot Struten. Det var en liten trekk i lufta på vei ut, men innen vi hadde rundet øya var den borte, tilbake lå et nesten blikkstille hav. Vi måtte selvfølgelig i land en tur, sikkert ikke ofte vi har den muligheten.
Også her var det mye messinglav, som sikkert har gitt navnet til øyene litt lengre nord. Når du står oppe ved fyret og ser utover havet, skjønner man at her kan det være ganske utrivelig når høststormene raser.

SEN24465SEN24453SEN24466SEN24457SEN24462SEN_0484

SEN_0529

Etter en god runde her ute og vår medbrakte geolog Frode, hadde sjekket alt som sjekkes kan. Så padlet vi tilbake mot Nordre Søster, vi måtte jo utforske resten av øya også og selvfølgelig i kajakk langs land:)

 

SEN_0493

SEN_0510

SEN_0508

Landskapet på alle disse øyene her ute, er veldig spesielt og jeg skulle gjerne brukt enda mer tid her. Bergrunnen her består av hmmm rombeporfyrkonglomerat, nesten så en ikke kan uttale det en gang. Men det er litt vulkansk stein med nogot attåt tror jeg, så får di som kan dette bare rive seg å håret av min uvitenhet :))

SEN_0518

Så mens Frode studerer rombeporfyrkonglomerat, så kan jeg kose meg med landskapets rare utforming hehe. Lena henger fortsatt med og jeg tror hun koser seg like mye som meg, i alle fall ingen klager på at det blir mye padling.

SEN_0520

Etter å ha snirklet oss ned langs vestsiden av øya, padler vi over mot Søndre Søster. Ja vi må jo sjekke ut denne øya også, selv om klokka begynner å bli litt mye. Begge øyene er fredet i sørenden, så noe må vente til en annen tur og jeg vet om mer her ute som jeg ikke har sett enda:)

SEN_0530

 

SEN_0532

Søndre Søster er også mulig å campe på, men ingen le og litt mer kulete enn der vi har campen. Her er det nok bare ok en fin sommerdag som nå, men ikke når det blåser. Det ligger stener og rester etter bål her, som tyder på at noen har hatt telt her. Denne øya har også villsau, som fortsatt er noe sky.

SEN_0536

Vi gikk en liten tur innover øya, men må ta det meste av denne øye på neste tur.

SEN_0540

Klokka var nå syv på kvelden og vi regnet med å ha sol til ca halv ni, da er det på tide å finne veien tilbake til campen før det blir mørkt. Så vi padlet over og på østsiden av Nordre Søster og var tilbake i campen rundt åtte på kvelden. Tidsnok til at jeg kunne ta bilde som ligger øverst i innlegget.

Ingen skal komme å si at vi ikke utnytter dagene, 10 timer har gått siden vi la ut fra Engelsviken. Da er det greit å roe ned med litt kaffe og en litt sen middag:)

SEN_0565

Frode hadde vært lur og tatt med en sekk med grillbriketter, utrolig smart og bra for oss alle. Vi fant oss en lun plass inne i en kløft, her var det lunt og vi kunne spise til varmen fra grillkullet. Vi ble sittende her å skravle å kose oss til nærmere midnatt, før vi krøp inn i teltene våre og lot nattens ro senke seg over campen.

SEN_0596

Jeg hadde satt klokka på vekking til halv syv neste dag, men våknet litt over halv seks på morran og tenkte på kaffe. Så sto opp og kunne konstatere at resten av leiren sov godt enda :) Men solen skinte og vinden var enda ubetydelig, men det skulle jo endre seg.

SEN_0601

Yr og Storm var ikke enige i varslet denne dagen heller, og Storm meldte mer vind tidligere enn Yr. Men vi hadde allerede dagen før, bestemt oss for å komme oss inn mot land tidlig på dagen. Om det skulle bli for mye vind, ville vi da kunne komme oss i land tids nok og på en trygg måte. Men allerede på kryssingen over fra Søsterøyene og inn mot Strømtangen fyr, hadde vinden økt merkbart og det ble litt sånn koselig skvulp over sjøen. Vel over, tok vi en ny sjekk av kartet, for å velge rute i forhold til vind og bølger. Ruta ble valgt ut fra at vi ønsket å se oss om litt her også, men vi vurderte også båttrafikk og muligheter for å padle litt skjermet for vinden.

SEN24492

Men mye små øyer, så noen åpne strekk må det nesten bli.

 

SEN24495

På utsiden av Stensholmene, begynte vinden for alvor å ta tak i sjøen og det ble straks mer krevende å padle. Men planen var å komme oss inn i Hankøsundet og ta en matpause der inne, før siste biten mot Engelsviken.

Hehe vi bommet nesten på Hankøsundet, da vi var litt for mye opptatt av et fyr vi trodde vi skulle forbi. Så rett utenfor sundet, ble det en liten stopp for å sjekke gps’en og godt var det. Nå var bølgene ganske heftige allerede og vi var veldig glad for å kunne snu baugen innover og få bølgene bakfra istede for fra siden. Så uten å behøve å padle noe særlig selv, holdt vi allikevel 10 km/t innover sundet johooo :))

Bilder ? nei nok med å holde kursen her gitt hehe.

Inne på Skjærehallen fant vi en liten plass som var nesten i le for vinden, her ble det påfyll av kaffe og mat. Vi visste at siste biten kunne bli strevsom og ville ikke gå tom for energi på den biten av turen.  Vi padler ut av Hankøsundet ved Nordkapp og krysser over og på innsiden av Risholmen, i sterk vind fra siden. Her må vi virkelig ta i for å holde kursen på skrå over sundet, ingen hviletak her. Vi kommer oss i le inntil Risholmen og skjønner at dette blir en tøff etappe, men i mine øyne moro. Fra Neset innerst på Risholmens nordside og ut til neset vi må runde for å komme inn til Engelsviken er det en snau kilometer, det er jo ikke lange biten. Men nå å har vinden tatt helt av og bølgene hadde nok vært mer moro uten vinden, for her ble det virkelig bølger. På turen ut her, hilste jeg på 3 store cabinkrusere av hav typen. Disse trodde sikkert vi var gale som padlet utover her nå hehe, vi padlet padlet og padlet. Måtte titte på land noen ganger for å se om vi padlet forover eller om det gikk bakover, åra måtte dyttes forover i toppen og all kraft ble brukt på fremdrift. Vi holdt oss i en relativt tett gruppe, kun noen få meter mellom alle kajakkene. Vi hadde hele tiden kontroll på hvor di andre i gruppa var, men det var ikke tid for lange samtaler her.

Planen var lik i alle sine hoder, selv om ingen sa noe. Vi ville litt langt ut, før vi skulle runde neset. Men vi endte opp litt nærmere neset enn det som var planlagt og bølgene ble enda større her ute. Den ene bølgen jeg husker best (ja husker den bølgen), var i mine øyne enorm der og da hehe. Skal ikke spå noen høyde på den, men den vokste og vokste mens jeg så den komme. Jeg tittet på den og så den begynte å krølle seg på toppen, da tenkte jeg at jupp denne tipper meg rundt. Men det gikk utrolig bra og jeg kunne fortsette min ferd sammen med di andre som også klarte seg utrolig bra her :)
Jeg er veldig imponert over hvor godt Lena taklet disse bølgene og at hun ikke gikk tom for krefter i den sterke vinden. Resten av turen inn mot Engelsviken ble en lek, bare å la seg frakte med vinden og bølgene helt inn. Kun litt småpadling for å holde kursen og kanskje få en surf :)

 

SEN24510

SEN24511

Vel inne og på land sjekket jeg yr og kunne konstatere at di meldte 16 m/s på denne tiden, toppers. Viktig å vite hvilke forhold vi padlet i, dette for bedre å kunne vurdere neste tur. Oppdaterte tall fra Yr viser at vi hadde ca 12 m/s og 15 m/s i kastene, mer enn det skal ikke jeg ut i :)

Kart

Analysekart
Etter turen har jeg snakket med flere som sier at akkurat rundt dette neset, er det godt kjent at det kan være litt trøblete.

Men nå er det sent og på tide å ta kvelden, sikkert mye jeg har glemt å skrive. Og kanskje mye som di andre har opplevd annerledes enn meg, sånn er det bare.

Vil takke Lena og Frode for en meget vellykket og hyggelig tur, vi er snart på vannet igjen :)

mandag 15. april 2013

Camp Bramskjæra

SEN24284

Noen har kanskje skjønt det og andre finner det vel ut, jeg er litt hekta på kajakk. Den gir meg så mye tilbake, i form av naturopplevelser og møter med andre padlevenner.
En gang i måneden arrangerer Kajakkentusiastene et treff for oss som er glad i padling, denne helgen var en slik helg. Siden jeg har vært med på dette noen ganger nå, vet jeg hvor hyggelig det er å møte Anita og Eirik. Di er oppriktig glad når vi kommer, noe som får oss til å føle at jupp nå er vi hjemme.
Men det er langt å kjøre, så jeg klarer ikke å få med meg alle treffene. Jeg var der i februar og hoppet over mars, for å komme igjen nå i april. Jeg liker meg best di gangene vi kan bruke hele helgen, da blir det mer padling og mer følelsen av å være på tur.

SEN24245

SEN24246

Kajakkentusiastene hadde invitert til tur på søndag, men Jeg Jørn Lena og Bernt reiste ned på lørdag. Da kunne vi rekke en tur på lørdag, samt at vi kunne lage camp med telt og kos på kvelden.

SEN24295

Vi hadde avtalt å møte flere av våre padlevenner, som også skulle overnatte ute på Bramskjæra. Vi ble åtte som satte opp telt her, artig at vi ble så mange. Ekstra moro var det at også Lena har børstet støvet av kajakken sin og ble med oss på tur, litt for glad i skiene sine den jenta :))
SEN24251

Det er ikke mer enn snaue 2 kilometer fra stranda i Nevlunghavn og ut til Bramskjære, det er kanskje like greit med en fullastet kajakk. Ja også ville vi jo få en kort tur inn på søndag, da vi skulle møte alle andre som skulle være med på entusiastenes tur.

SEN24249

Været var jo bare helt supert denne lørdagen, med strålende sol og opp til flere varmegrader i luften. Alt blir litt enklere når sola skinner, selv om alle dager har sin sjarm. Dette er første gangen jeg er ute på Bramskjæra, her vrimler det av små øyer og skjær. Så jeg var ganske spent på hvordan det ville bli å padle her, men skjønner jo at jeg ikke rekker å utforske alt på en kort helg. Men nå skal heldigvis Kajakkentusiastene flytte butikken sin til Nevlunghavn, da blir det mange turer hit ut. 

 SEN24253

Alle vi som skulle overnatte her ute, kommer fra litt forskjellige kanter. Lena helt fra Kongsvinger, jeg og Jørn fra Nes, Bernt fra Hadeland, Baffin og “ville vallers” fra Fagernes, Bjørn og Espen fra Ringerike, Sam fra Notodden. 
Etter at camp bramskjæra var etablert og vi hadde fått i oss litt næring, bestemte vi oss for å padle en tur. Det var jo tross alt padling vi hadde reist hit for, og jeg hadde et lite håp om å kunne padle ut til Tvistein fyr. Heldig vis var det flere som hadde samme ønske og været så ut til å kunne tillate en sånn kryssing også. Turen ut er ikke på mer enn 3,5 km, men her kan det bli store bølger om været ikke er på vår side. Ser du sørover, er det skagerak og åpent hav over til Danmark. Så da sier det seg selv at dette ikke er plassen man padler i dårlig vær. Navnet Tvistein betyr to steiner, sikkert fordi fyrer ligger på to holmer ute i havgapet.

SEN24256

SEN24261

Turen ut til fyret var en opplevelse i seg selv, på nesten “flatt” vann i strålende sol. Bare tanken på det, gjør at jeg får lyst til å padle her jeg sitter :) Hmmm må nok på tur igjen ganske snart kjenner jeg:))

SEN24265

SEN24263

Brygga ute på fyret var nesten 2 meter høy, så vi valgte å gå i land rett borten for. Tror kanskje det kan være vanskelig å komme i land på fyret i dårligere vær, noe en bør tenke på om en ønsker seg en tur hit ut.

SEN24272

SEN24277

Espen var smart nok til å ta med primusen og serverte nykokt kaffe i solveggen, det smakte godt for en kaffe entusiast :)
Baffin og hans kamerat “Ville Vallers” som jeg ikke husker riktig navn på, måtte spise litt først og kom etter ut på fyret.
Litt senere dukket Sam  opp også,som hadde kommet litt senere ut på Bramskjæra, . Sam er mest glad i å padle alene og det vel heller ikke mange som ville ha fulgt med ham ut på tur. Han tar turer som di aller fleste ville ha vegret seg lenge mot, med kryssinger som er for krevende for di fleste av oss.

SEN24275

SEN24276

Det er en del sel i dette område, men hmmm fantasien tok kanskje overhånd her!! Gutta speider utover sjøen og mener di ser niser, eller var det sel ! Nei bare sjøfugl sier noen, vi ler og skjønner vel at kanskje er det faktisk niser eller bare en sel som leker seg. Skal vel nevnes at jeg ikke så noe i det heletatt, men ser jo heller ikke så godt jeg da :)

SEN24279-1

Så var det bare å komme seg på vannet og padle tilbake i strålende solskinn, jeg kan ikke ha det bedre enn dette. Slike turer gir navnet padleglede, den rette betydningen.

SEN24282

SEN24283

Turen gikk helt etter planen og vi var tilbake på campen i god tid før solnedgang, passe sultne og godt fornøyd med turen.

SEN24290

Kajakkentusiastene hadde ordnet med langbord her ute og til og med kjørt ut flere sekker med ved, snakk om omtanke for sine padlevenner. Jeg ser ikke på Kajakkentusiastene som en butikk, å selge kajakker er nesten som et biprodukt. Di ser ut til å tenke på at folk skal ha det bra, uten å tenke butikk. Så anbefaler alle som skal kjøpe kajakk, om å støtte dem og kjøpe sin kajakk her. Ja også selger di jo Valley, noen av oss tørr å kjøpe di beste kajakkene hehe.

SEN24293

Bernt skjønner at når sola går ned, da vil det bli kaldt. Så han fikser et kveldsbål til oss, noe vi alle satte pris på. Så til den knitrende lyden fra bålet, koste vi oss utover kvelden.

SEN24294

SEN24299
Men alle visste at det skulle padles mer dagen etter og fant etter hvert veien til sine telt og en varm sovepose. Tror di fleste sov godt, uten å fryse den natten.

SEN24302

SEN24308

Neste morgen våknet jeg tidlig, tittet på klokka og kunne konstatere at den bare var seks. Litt tidlig å stå opp kanskje! Men all kaffen fra gårsdagen, gjorde at jeg måtte ta en tur ut uansett og greit å sjekke dagens vær også. Det som møtte meg når jeg åpnet glidelåsen i teltet, var en ganske grå vegg av tung tåke.

SEN24315

Kanskje tenker du at dette legger en demper på padlegleden og lysten til å padle! Nei da overhode ikke, synes det så vakkert ut og gledet meg til dagens padling:)

SEN24316

En gråværsdag som denne, kan gi like mange fine opplevelser som en solskinnsdag. Alle dager har sin sjarm og sitt eget fine lys, noe som ikke alltid er lett å fange på et bilde.

SEN24314

SEN24313

IMG_0516

Det var ganske stille i campen og lite tegn til liv, bare Sam som hadde forlatt teltet å lagt ut på langtur alene i tåka. Resten av leiren våknet nok ikke før di hørte suset fra primusen i teltet mitt og kanskje tanken på morgenkaffe:)

IMG_0518

SEN24319

Kanskje litt galskap, men herlig å stå opp litt småfrossen og få i seg den føste varme koppen med kaffe. Bare nyte livet og kjenne at varmen fra kaffen fyller magen og sprer seg ut i resten av kroppen, ja nykokt kaffe og rød mix gjør morgenen til en opplevelse:)

 SEN24321

Siden alle var tidlig oppe og vi ikke skulle møte resten av padlerene før klokka tolv, hadde vi god tid til frokost og pakking av telt. Ja vi valgte å pakke ned hele leiren før vi skulle på entusiasttreffet, da slipper vi å gjøre det på ettermiddagen.

 SEN24322

Tåka som lå lavt på morgenen, så ut til å lette også. En ny fantastisk dag hadde startet og jeg gledet meg stort til dagens fellespadling med andre entusiaster. Så etter en lang frokost og pakking av telt, satte vi kursen mot Omrestranda. Det var ikke mulig å se Nevlunghavn enda, så kursen ble satt ut fra ren gjetning. Bommet litt på den kursen da hehe, men fant veien inn til stranda etter en kursjustering.

SEN24327

Vi var tidlig ute og hadde god tid til å bære alt utstyret opp i bilene, godt å ikke ha fullastet kajakk på turen i dag. Men det var en kald trekk i den fuktige luften her, så alle ble litt kalde mens vi ventet på resten av padlerne skulle komme.
Jeg padlet uten hansker innover, men nå ble caps byttet ut med varm lue og votter funnet frem. Til avtalt tid dukket Anita opp og denne solstrålen klarte nok å få smilet frem på alle, nå ligger alt tilrette for en ny dag med padleglede.

 SEN24328

Anita fortalte litt om dagens planer og første stopp skulle bli ved havna i Nevlunghavn, hit skal Kajakkentusiastene flytte butikken sin nå. Et perfekt sted å ha butikken, gratulerer så mye Tommelen opp.

SEN24329

SEN24337

Så bar det ut på bøljan blå, mellom holmer og skjær. Jeg valgte å padle mest mulig tett inn på land, det er veldig moro og god trening. Da får en bølger fra to kanter og får trent både balanse og svingteknikk, krevende og morsomt på en gang.

SEN24338

SEN24340

Kart

Vi fikk oss en fin runde rundt og innimellom skjær og holmer, i passe små bølger. Ikke mer enn at selv veldig ferske padlere klarte turen med glans, tror det kanskje var en halv meter høye bølger på di mest utsatte stedene.
Vi endte opp på samme plass som vi hadde overnattet, her ble det lunsj i en relativt kald trekk. Noen begynte nok å fryse litt her, så etter pausen ble det bare en kort runde før kursen ble satt mot Omrestaranda igjen.

Egentlig kunne jeg tenkt meg en mye lengre tur denne dagen også, men får ha det til gode:)


Entusiasttreff april 2013

Nok en helg er over og bare å vente på neste mulighet, nå blir det en hel uke med nesten bare jobbing.

Filmet litt på turen denne helgen også, så skal se om jeg får satt sammen noen klipp fra helgens padling.

En stor takk til alle dere som var på campen, og en ekstra takk til kajakkentusiastene. Det er dere som har gjort turen mulig for oss, takk til alle andre som gjorde søndagen til en kjempeopplevelse.

Sikkert mye jeg har glemt å nevne og mye som kanskje oppleves annerledes av andre, så dette er bare min historie fra denne helgen. Du kan også lese Jørn Hagen sin blogg fra samme tur her: http://jllesblogg.blogspot.no/2013/04/weekendtur-til-bramskjra-utenfor.html

 

13. April 2013
Entusiasttreffet 14. April 2013